Search for content, post, videos

Grejs Keli, oličenje lepote od Holivuda do Monaka

Grejs Keli

Grejs Keli ostaće oličenje blagosti, stila, lepote i plemstva, ali njen život nije bio savršen kao što mnogi misle. Evo nekih veoma zanimljivih činjenica o ovoj divnoj dami..

Grejs Keli

Grejs Keli

Princeza je tragično poginula 1982. godine, kada je doživela moždani udar za volanom dok se vraćala kući u Monako sa svojom ćerkom i skrenula sa puta. Iako je u prvi mah preživela automobilsku nesreću, umrla je sutradan u bolnici. Njena ćerka Stefani nije bila povređena. Ovo je već svima veoma dobro poznato, ali evo još 10 činjenca koje malo ko zna o lepoj princezi…

Princezini dnevnici

Jedna od najzanimljivijih podataka o Grejs Keli je njena udaja za princa Rainiera III od Monaka, nakon koje je postala princeza od Monaka. Njihovo upoznavanje na snimanju filma Alfreda Hičkoka “Drž’te lopova” 1955. godine, bilo je deo reklamne kampanje za film. Navodno, princ je delimično želeo da oženi mladu holivudsku zvezdu u nadi da će privući bogate turiste u Monako. On je čak zahtevao miraz od njene porodice od dva miliona američkih dolara. Inače, Rainier je, radi nasledstva, morao da se oženi, jer ukoliko ne bi obezbedio naslednika njegova kneževina bi pripala Francuskoj.

Hičkokova muza

Iako je njena filmska karijera bila relativno kratka, igrala je u 29 filmova. Mnoge je režirao Alfred Hičkok i najveće uspehe ostvarila je baš u njegovim filmovima. Dva čuvena njegova filma “Nazovi M radi ubistva” i “Prozor u dvorište” snimila je iste godine 1954, a sledeće godine već pomenuti “Drž’te lopova” gde joj je partner bio Cary Grant. “Visoko društvo” je bio njen poslednji film, iako ona to nije planirala…

Poštanska marka

Grejs Keli je imala tu čast da bude prva glumica koja se našla na poštanskoj marki Sjedinjenih Američkih Država. Izašla je iz štampe 1993. godine, a na njoj je pisalo jednostavno Grejs Keli, jer zakon zabranjuje da se na njoj nađe lik nekog stranog lidera, šefa države ili despota. Zanimljivo je da je Monako iste godine odštampao marku u znak sećanja na Grejs Keli i da se odnosila na glumicu kao princezu.

Uspeh kao porodična tradicija

Cela njena porodica  je bila uspešna, iako su potekli iz siromaštva. Njen otac je bio sin irskih emigranata, ali je zaradio milione kao zidar nakon što je osvojio tri zlatne medalje na Olimpijadi u disciplini skif. Njen brat je krenuo očevim stopama, a majka, koja je bila poreklom iz Nemačke, radila je na Univerzitetu u Pensilvaniji, kao prvi trener ženskog atletskog tima. Kelin stric, Walter C. Keli je bio uspešan u vodvilju, a drugi Džordž je bio neverovatno uspešan dramski pisac koji je osvojio Pulicerovu nagradu za svoj rad.

Nema više snimanja

Alfred Hičkok je 1964. godine ponudio Kelly glavnu ulogu u filmu “Marni”, ali ju je ona odbila, zbog protesta naroda Monaka koji nije želeo da njihova princeza tumači lik kleptomanke, kao ni da snima ljubavne scene sa Šon Konerijem.

Kelly torba

Poznato je da je volela marku “Hermes”. Jednom je čak nosila Hermesov šal kako bi slomljenu ruku držala u odgovarajućem položaju. Njena upotreba Hermesovih tašni je zanimljiv modni podatak. Naime, dok je bila trudna, pokrivala je svoj stomak Hermesovom tašnom, uspešno skrivajući svoj stomak od fotoreportera. Kompanija je ovaj model nazvala – Kelly tašna.

Oličenje milosti

Bila je pravo oličenje ženstvenosti, gracioznosti i blagosti. Vlada Austrije ju je čak odlikovala medaljom 1959. godine. To je bila nagrada koju je primila za pružanje pomoći izbeglicama iz Mađarske, koji su pokušavali da pobegnu od ruske invazije. Bila je dugogodišnji domaćin Bala Crvenog krsta, a dobila je i priznanje Crvenog krsta u Monaku.

Veza sa porodicom Kenedi

Grace je bila veoma dobar prijatelj sa porodicom Kenedi. Pre nego što se udala za princa Rainiera III, bila je verena za Olega Kasinija, modnog dizajnera poznatog po tome što je oblačio Žaklin Kenedi Onasis. Kada je John Kennedy jednom prilikom bio u bolnici zbog problema sa leđima, Žaklin je pomogla Grace da se obuče kao medicinska sestra kako bi uspela da se ušunja i poseti svog prijatelja.

Pesma “Labuda”

Jedan od poslednjih filmova u kome je igrala “Labud”, bio je neobično proročki. Tada je, ne sluteći da će jednog dana zaista biti princeza, igrala princezu Aleksandru. Film je prikazao ljubavnu priču između princeze Aleksandre i princa Alberta.

Zabrana filmova u Monaku

Ovo je veoma tužna činjenica iz mnogo razloga. Nakon smrti princeze Grejs, princ Rainier je stavio zabranu na njene filmove. Više nisu smeli da se prikazuju u Monaku.

Njena je bila tragična, a njenoj sahrani prisustvovalo je preko četiri stotine ljudi, uključujući političke ličnosti iz celog sveta i članove kraljevskih porodica širom Evrope, kao i njene nekadašnje kolege iz Holivuda. Prenos na televiziji pratilo je oko stotinu miliona ljudi. U svom oproštajnom govoru glumac Džejms Stjuart je rekao:

“Znate, ja mnogo volim Grejs Keli. Ne zato što je bila princeza, niti zato što je bila glumica, već zato što je bila najljubaznija dama koju sam ikada upoznao. Ona je u moj život donela ono što je donela i u vaš, nežno, toplo svetlo, a svaki put kada bih je video osećao bih se kao da je neki poseban praznik. Nema sumnje da će mi nedostajati, svima će nam nedostajati. Bog te blagoslovio, princezo Grejs”.